Wykonanie
Gazpacho – chłodnik z
pomidorówGazpacho czyli zimna zupa z
pomidorów i
papryki wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Wyjątkowym smakiem, szybkością w przygotowaniu oraz atutami zdrowotnymi „zaczarowała” polskie podniebienia. Gazpacho, oprócz tradycyjnego chłodnika na
jogurcie stała się najpopularniejszą letnią zupą na zimno serwowaną w bardzo wielu
polskich restauracjach.Mówiąc o gazpacho nie można zapomnieć o jego walorach zdrowotnych. Nie przetworzone warzywa,
oliwa z oliwek oraz
czosnek to bogactwo antyoksydantów w tym także witamin oraz minerałów. To świetna propozycja nie tylko wstępu do obiadu ale także drugiego śniadania, podwieczorku czy kolacji. Chłodnik z
pomidorów w tym wydaniu to bardzo niskokaloryczne, dietetyczne danie w sam raz dla osób odchudzających się ale także dla bezglutenowców, osób borykających się z nadciśnieniem, miażdżycą, czy cukrzycą typu II. Dodatek
ostrej papryki pobudzi żołądek do trawienia i wspomoże przemianę materii.Nic tylko zajadać…:)5
pomidorów2
papryki2-3 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazylii1
jabłko200 ml
soku pomidorowego1 łyżka
octu balsamicznego2-3 łyżki
soku z cytryny lub
octu jabłkowego4-5 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine
sól, świeżo zmielony
pieprz do smaku1 łyżeczka
ostrej paprykiPomidory nacinamy, umieszczamy w głębokim naczyniu i przelewamy wrzątkiem. Gdy skóra zacznie odchodzić umieszczamy w wodzie z
lodem. Po kilku minutach odcedzamy i zdejmujemy skórę.
Pomidory kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę i wkładamy do naczynia w którym składniki będą się marynować całą noc (najlepiej szklane lub gliniane – nie pochłaniają zapachów)
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w małe kawałki. Podobnie traktujemy
jabłko, które nada zupie naturalnej
słodyczy.
Czosnek obieramy i kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu z
papryką,
pomidorami i
jabłkiemDodajemy
sól,
pieprz świeżo zmielony,
ostrą papryką, garść liści
bazylii,
oliwę z oliwek extra vergine, balsamico oraz
ocet jabłkowy lub
sok z cytryny.Całość dokładnie mieszamy przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki aby warzywa zamarynowały się i dokładnie przeszły smakiem przypraw.Po nocy w lodówce wszystkie składniki dokładnie miksujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gazpacho w smaku powinno być lekko pikantne i wyraziste.Serwujemy z kroplą bazyliowej
oliwy lub
jogurtu greckiego z grzanką z
żytniego pieczywa.