ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana łososiem, fetą

Cukinia faszerowana łososiem, fetą

nazwa

Wykonanie

2 małe cukinie
150g fety
100g łososia wędzonego
1/4 selera naciowego
1 średnia czerwona cebula
świeży estragon
pieprz , sól
Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób.
Cukinie kroimy wzdłóż, na 2 połowy, nacinamy nożem i łyżeczką wybieramy środki. Wydrążone połówki cukini solimy i odwracamy aby w ten sposób usunąć nadmiar wody. Odstawiamy na 15 minut.
surowa wydrążona cukinia
Cebulę kroimy w piórka, seler naciowy w paski. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię – tę która została po wydrążeniu.
seler naciowy, cebula, cukinia
Dusimy na średnim ogniu aż odparuje woda, dodajemy pieprz do smaku i świeży estragon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę kroimy w drobną kostkę, łososia w paski, następnie łączymy z przesmażonymi warzywami.
farsz
Posoloną, wydrążoną cukinię płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukiniowe „łódki” napełniamy farszem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 40 minut.
cukinia nadziewana
Cukinię najlepiej serwować tuż po upieczeniu. Świetnie sprawdza się jako przystawka gorąca lub jako danie kolacyjne.
cukinia po upieczeniu
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/cukinia-faszerowana-lososiem-feta-i-selerem-naciowym