Wykonanie
2 małe
cukinie150g
fety100g
łososia wędzonego1/4
selera naciowego1 średnia
czerwona cebulaświeży estragonpieprz ,
sólPodane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób.
Cukinie kroimy wzdłóż, na 2 połowy, nacinamy nożem i łyżeczką wybieramy środki. Wydrążone połówki
cukini solimy i odwracamy aby w ten sposób usunąć nadmiar
wody. Odstawiamy na 15 minut.
surowa wydrążona
cukiniaCebulę kroimy w piórka,
seler naciowy w paski. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cukinię – tę która została po wydrążeniu.
seler naciowy,
cebula,
cukiniaDusimy na średnim ogniu aż odparuje
woda, dodajemy
pieprz do smaku i
świeży estragon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę kroimy w drobną kostkę,
łososia w paski, następnie łączymy z przesmażonymi warzywami.
farszPosoloną, wydrążoną
cukinię płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Cukiniowe „łódki” napełniamy farszem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 40 minut.
cukinia nadziewana
Cukinię najlepiej serwować tuż po upieczeniu. Świetnie sprawdza się jako przystawka gorąca lub jako danie kolacyjne.
cukinia po upieczeniu