ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym ...

Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szybka i smaczna pasta ...
Zapiekane ciabatty ... »
Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut.
Czasem mam ochotę na małą odskocznię od "tradycji" i przygotowuję do jedzenia coś niespodziewanego. Dlaczego niespodziewanego? Bo właściwie biorę do ręki jakieś 2 składniki i... dalej już smaki same zaczynają się łączyć w jedną całość. Ostatnio miałam straszną ochotę na figi. A że czasu było bardzo mało wymyśliłam szybkie i zdrowe danie w a la włoskim stylu z figami i spaghetti. A do tego niezwykle zdrowy olej lniany. Spróbujcie, połączenie smaków naprawdę pozytywnie zaskakuje. Zapraszam na moje spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie.
Składniki: (na 1-2 osoby)
1-2 świeże figi
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza)
3/4 łyżki oleju lnianego Oleofarm
1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo-spadziowego
około 14 szt orzechów laskowych
ulubiony makaron do spaghetti
osolona woda do ugotowania makaronu
Przygotowanie:
W garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami producenta.
Przygotowujemy sos: Do kielicha blendera wkładamy miąższ z 1/2 figi, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (1/4 szklanki). Dosładzamy całość 1/2 łyżeczki miodu. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżeczki sosu. Do reszty dodajemy 3/4 łyżki oleju lnianego i znów całość przez chwilę miksujemy.
Pod koniec gotowania makaronu obieramy orzechy laskowe i dzielimy je na połówki. Tak przygotowane orzechy wsypujemy na patelnię postawioną na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu i 2 odłożone łyżeczki sosu. Mieszamy nasze orzeszki, aby lekko się uprażyły i oblepiły w całości miodowo-owocowym sosem (około 3 minuty).
Na koniec na patelnię układamy pocięte na ćwiartki figi (wraz ze skórką) na około 15 sekund. Figi odkładamy na bok, a patelnię zdejmujemy z ognia.
Ugotowany makaron hartujemy. Układamy na patelni i mieszamy z miodowymi orzeszkami. Przekładamy do talerza/talerzy lub jednej większej misy, z której każdy nabierze sobie przygotowany makaron. Następnie całość zalewamy naszym pomarańczowo-figowym sosem (z olejem lnianym) i szybko mieszamy.
Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane figi. Podajemy.
Uwaga! Olej lniany stosuje się do potraw na zimno, aby nie stracił swoich właściwości. Dlatego danie jada się letnie lub zimne. Stąd m.in. konieczność hartowania makaronu.
* olej lniany Oleofarm znajdziesz tu -> http://olejeswiata.pl/oleje/olej-lniany/
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
środa, 28 października 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Spaghetti-z-figami-i-miodowymi-orzechami-w.html