Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Szybka i smaczna pasta ...Zapiekane ciabatty ... »Spaghetti z
figami i miodowymi
orzechami w zdrowym
pomarańczowo-
figowym sosie. Danie w 10 minut.Czasem mam ochotę na małą odskocznię od "tradycji" i przygotowuję do jedzenia coś niespodziewanego. Dlaczego niespodziewanego? Bo właściwie biorę do ręki jakieś 2 składniki i... dalej już smaki same zaczynają się łączyć w jedną całość. Ostatnio miałam straszną ochotę na
figi. A że czasu było bardzo mało wymyśliłam szybkie i zdrowe danie w a la włoskim stylu z
figami i spaghetti. A do tego niezwykle zdrowy
olej lniany. Spróbujcie, połączenie smaków naprawdę pozytywnie zaskakuje. Zapraszam na moje spaghetti z
figami i miodowymi
orzechami w zdrowym
pomarańczowo-
figowym sosie.
Składniki: (na 1-2 osoby)1-2
świeże figi1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (1 duża
pomarańcza)3/4 łyżki
oleju lnianego Oleofarm1 1/2 łyżeczki
miodu nektarowo-spadziowegookoło 14 szt
orzechów laskowychulubiony
makaron do spaghettiosolona
woda do ugotowania
makaronuPrzygotowanie:W garnku z osoloną
wodą gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami producenta.Przygotowujemy sos: Do kielicha blendera wkładamy miąższ z 1/2
figi, dodajemy sok wyciśnięty z
pomarańczy (1/4 szklanki). Dosładzamy całość 1/2 łyżeczki
miodu. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżeczki sosu. Do reszty dodajemy 3/4 łyżki
oleju lnianego i znów całość przez chwilę miksujemy.Pod koniec gotowania
makaronu obieramy
orzechy laskowe i dzielimy je na połówki. Tak przygotowane
orzechy wsypujemy na patelnię postawioną na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy łyżeczkę
miodu i 2 odłożone łyżeczki sosu. Mieszamy nasze orzeszki, aby lekko się uprażyły i oblepiły w całości
miodowo-
owocowym sosem (około 3 minuty).Na koniec na patelnię układamy pocięte na ćwiartki
figi (wraz ze skórką) na około 15 sekund.
Figi odkładamy na bok, a patelnię zdejmujemy z ognia.Ugotowany
makaron hartujemy. Układamy na patelni i mieszamy z miodowymi orzeszkami. Przekładamy do talerza/talerzy lub jednej większej misy, z której każdy nabierze sobie przygotowany
makaron. Następnie całość zalewamy naszym
pomarańczowo-
figowym sosem (z
olejem lnianym) i szybko mieszamy.Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane
figi. Podajemy.Uwaga!
Olej lniany stosuje się do potraw na zimno, aby nie stracił swoich właściwości. Dlatego danie
jada się letnie lub zimne. Stąd m.in. konieczność hartowania
makaronu.*
olej lniany Oleofarm znajdziesz tu -> http://olejeswiata.pl/oleje/olej-lniany/
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:środa, 28 października 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog