Wykonanie
Bardzo lubię przygotowywać na śniadanie lub kolację omlety. Ostatnio w szczególności upodobałam sobie ich słodką odmianę. Dlaczego? Bo takie omlety smakują nie tylko mi, ale też i mojej małej księżniczce. Dziś zapraszam Was na
kokosowy omlet
figowy. Ten mały
owoc jest tak wdzięczny w smaku i wyglądzie, że nie mogło go zabraknąć w mojej kolacji.Mój
kokosowy omlet
figowy podałam w towarzystwie
herbaty o smaku
owocu granatu "
Love" od Teekanne. Polecam!
Herbata "
Love" uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój .

Składniki:5 łyżek
mleka3 łyżki
mleka kokosowego light1/3 szklanki
mąki1
jajko klasy M1 łyżeczka
miodu1
figa3 łyżki
wiórków kokosowych1/2 - 1 łyżeczka
masła do smażeniaPrzygotowanie:Do jednej miseczki wbijamy
żółtko, do drugiej
białko.
Białko ubijamy na puch.Do
żółtka dodajemy oba rodzaje
mleka i
miód, miksujemy. Następnie wsypujemy
mąkę i
wiórki kokosowe, znów miksujemy. Na koniec dodajemy ubite
białko, delikatnie mieszamy.Na patelni rozpuszczamy
masło. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.Omlet podajemy z plasterkami
świeżej figi i odrobiną
wiórków kokosowych (posypujemy po wierzchu).

Smacznego