ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia

Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia

nazwa

Wykonanie

Czy Was też czasem nachodzi ochota na małe słodkie "co nie co"? Gdy pewnego dnia moja znajoma spytała mnie czy znam jakiś przepis na zdrową słodycz, którą mogłaby ze sobą nosić do pracy, pomyślałam od razu o moich szybkich i prostych ciasteczkach ze słonecznika. Ona i jej znajome zza biurka były zachwycone. Z tego co wiem nadal noszą w torebkach ciasteczka z mojego przepisu.
Wczoraj postanowiłam upiec te ciasteczka dla siebie i moich bliskich. Ale tym razem przygotowałam je w inny sposób. Uwielbiam smak truskawek i jabłek, dlatego użyłam zdrowego smoothy Owocudo Happy, które nadało ciasteczkom zgoła innego, delikatnego, owocowego smaku. Do tego kilka dodatków i ... w rezultacie ciasteczka tak smakowały, że znikły od razu i nie zostało nic na następny dzień. Spróbujcie moich ciasteczek słoneczek, zapraszam.
Składniki: (na 14 sztuk)
150 g słonecznika łuskanego
3 łyżki Smoothy Owocudo Happy od Marwit (kompozycja jabłka i truskawki)
1 jajko
25 g miodu wielokwiatowego
3 suszone morele
14 sztuk suszonej żurawiny *
* ilość zależna od ilości ciasteczek
Przygotowanie:
Do misy blendera wsypujemy 150 g łuskanego słonecznika (1 paczka). Następnie dodajemy 3 suszone morele i 3 łyżki Smoothy Owocudo od Marwit. Całość miksujemy. Powinna powstać gęsta, lepiąca się masa słonecznikowa.
Następnie wbijamy całe jajko, znów miksujemy (krótką chwilę). Na koniec do tak powstałej masy dodajemy miód i wszystko mieszamy np. łyżką.
Z masy formujemy w rękach małe kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla ułatwienia podczas formowania ciasteczek ręce można zwilżyć wodą.
Gdy uformujemy wszystkie ciasteczka na środek każdego bardzo delikatnie i lekko układamy (wciskamy) jedną żurawinę. Dzięki temu nasze ciasteczka otrzymują dodatkową naturalną słodycz i ładny wygląd (według mojej pociechy przypominają kwiatuszki).
Blachę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na papierze do wystudzenia. Gdy ciasteczka całkowicie ostygną twardnieją i możemy je spokojnie ściągnąć z blaszki.
Idealne zdrowa słodkość w domu, do pracy, szkoły lub na piknik.
Ciasteczka smakują wspaniale w towarzystwie smoothy truskawkowo-jabłkowego.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Ciasteczka-sloneczka-zdrowa-slodycz-bez-maki-bez.html