Wykonanie
Figi - niedawno jeszcze były dostępne. Można je zamienić na inne jesienne
owoce (np.
gruszki). Prosta
tarta gryczano-słonecznikowa (mocno chrrrrupie ;) z
jogurtowym wnętrzem o smaku
waniliowym. A na to
figi. I
syrop klonowy! Pyszne połączenie! Przepis pochodzi z książki "MyNewRoots" S.Britton, został przeze mnie nieco zmodyfikowany.
Jogurt, którego użyłam to nasze niedawne odkrycie - znacie " Słodką owieczkę "? Nam najbardziej odpowiada akurat wersja biała, bez dodatku
dżemu (i taki
jogurt właśnie został tu użyty). Jeśli będziecie
mieli okazję spróbować tego
jogurtu serdecznie polecam!Składniki ciasta (na tartę o średnicy 18cm):1 i 1/4 szkl
mąki gryczanej1/2 szkl pestek
słonecznika, uprażonego i zmielonego na
mąkę1/4 szkl
masła sklarowanegoszczypta
soli2 łyżki
syropu klonowegoewentualnie: kilka łyżek zimnej
wodySkładniki obłożenia:ok. 400ml gęstego
jogurtu owczego (lub innego, w stylu greckim)ziarenka z 1 strąka
wanilii1 łyżka
syropu klonowego + więcej do podania5 fig, pokrojonych w ósemki (lub innych miękkich
owoców, np.
gruszek)Zmielony
słonecznik połączyłam z
mąką z
kaszy gryczanej (ja zmieliłam w tym celu
kaszę gryczaną niepaloną, ale jeśli nie masz takiej możliwości możesz kupić gotową
mąkę gryczaną),
solą i
syropem klonowym. Dodałam
masło sklarowane i zagniotłam ciasto (musiałam dodać 2-3 łyżki
wody). Ciasto rozwałkowałam i umieściłam w blaszce do tarty (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, by łatwiej wyjąć upieczone ciasto). Nakłułam widelcem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (aż ciasto się zezłociło). Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Jogurt wymieszałam z
wanilią i
syropem klonowym. Wyłożyłam na ostudzony spód. Na wierzchu ułożyłam
figi. Polałam
syropem klonowym.