Wykonanie
Bardzo lubię
sałatkę gyros, postanowiłam zrobić trochę inną wersję niż tę dotychczas mi znaną. Każdy robi ją inaczej, u każdego smakuje inaczej, ale świetne jest w niej to, że za każdym razem jest po prostu bardzo smaczna. :-)
Szczypiorek na wierzchu dodał jej smaku i koloru. Idealna imprezowa
sałatka. Smakuje i wygląda. ;-)
2
piersi z kurczaka3 średnie
cebule czerwone6 średnich
ogórków kiszonych1 puszka
kukurydzy1/2 główki
kapusty pekińskiej1
papryka czerwonaszczypiorekmajonezketchupprzyprawa gyrosaolej1.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy 2-3 łyżki
oleju i doprawiamy
przyprawą do gyrosa. Przyprawione piersi wrzucamy na patelnie i smażymy. Gdy się zarumienią, przekładamy je do miski (najlepiej szklanej) czekamy aż ostygnie2. Następnie układamy warstwami kolejno:
cebulę, którą kroimy w kostkę,
ketchupem,
ogórki, które także kroimy w kostkę,
kukurydzę z puszki,
majonez,
paprykę, poszatkowaną
kapustę i posiekany
szczypiorek.