Wykonanie
Jedną z najbardziej lubianych potraw w moim domu jest lazania. Przyrządzałam ją w kilku wersjach, włącznie z klasyczną, a ostatnio postanowiłam przyrządzić lazanię bez
makaronu - zamiast charakterystycznych płatów ciasta wykorzystałam ugotowane w mundurkach
ziemniaki. One również wspaniale pasują do kremowego beszamelu i
pomidorowego,
mięsnego sosu. Taka zapiekanka będzie idealna z lekką
sałatką. Polecam na sycący obiad. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na lazanie i zapiekanki:) dla 3 osób:6-8 małych
ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),500 g
mielonego mięsa,mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,ok. szklanki domowego
bulionu, ew.
wody,
cebula,2-3 ząbki
czosnku,opcjonalnie starta
marchewka,opcjonalnie 1/3 szklanki
czerwonego wina,1/2-3/5 szklanki
startego sera (u mnie
parmezan i
mozzarella),
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
bazylia, ew. ostra lub
słodka papryka na
sos beszamelowy:szklanka
mleka,czubata łyżka
masła,czubata łyżka
mąki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaMięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną
cebulą i
marchewką - całość powinna zmienić kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony
czosnek, dodać
wino, zredukować jego ilość do połowy. Zalać całość
bulionem i
koncentratem pomidorowym. Doprawić i dusić wszystko ok. 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje (gdyby sos za szybko wyparował, można dolewać więcej płynu).
Sos beszamelowy:
masło rozpuścić w rondelku, dodać
mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką do konsystencji zasmażki. Wlać
mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować beszamelem, a następnie układać warstwami pokrojone w plastry
ziemniaki, sos
mięsny, beszamel i
ser (u mnie 3 warstwy). Zapiekać całość ok. 15 minut w 180 stopniach, do rozpuszczenia się
sera.Kilka dni temu, dzięki uprzejmości właścicieli pasieki ,,Ambrozja", otrzymałam do testowania dwa słoiczki pysznego
miodu wielokwiatowego i spadziowego.Od producenta:Pasieka ,,Ambrozja" jest małą, rodzinną pasieką o bardzo dużej tradycji. Na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów górskich Beskidu
Żywieckiego pozyskujemy doskonałe
miody pszczele: mniszkowy, spadziowy, lipowo-spadziowy, leśny oraz wielokwiatowy. Nasze pszczoły zbierają
nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od zasiewów rolniczych i ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy w drewnianych ulach, zgodnie z zasadami ekologii, a zgodnie z zasadami zdrowego żywienia zachęcamy do degustacji i spożywania
pszczelego miodu.
Miodki są naprawdę pyszne, oczywiście naturalne i bardzo zdrowe. Po więcej informacji i na słodkie zakupy zapraszam na stronę:http://www.pasiekaambrozja.pl/http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/
Zachęcam też do skorzystania z moich przepisów wykorzystujących
miód :)