ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pasieka ,,Ambrozja"

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pasieka ,,Ambrozja"

nazwa

Wykonanie

Jedną z najbardziej lubianych potraw w moim domu jest lazania. Przyrządzałam ją w kilku wersjach, włącznie z klasyczną, a ostatnio postanowiłam przyrządzić lazanię bez makaronu - zamiast charakterystycznych płatów ciasta wykorzystałam ugotowane w mundurkach ziemniaki. One również wspaniale pasują do kremowego beszamelu i pomidorowego, mięsnego sosu. Taka zapiekanka będzie idealna z lekką sałatką. Polecam na sycący obiad. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na lazanie i zapiekanki:) dla 3 osób:
6-8 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
500 g mielonego mięsa,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. szklanki domowego bulionu, ew. wody,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie starta marchewka,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
1/2-3/5 szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, ew. ostra lub słodka papryka na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i marchewką - całość powinna zmienić kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, dodać wino, zredukować jego ilość do połowy. Zalać całość bulionem i koncentratem pomidorowym. Doprawić i dusić wszystko ok. 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje (gdyby sos za szybko wyparował, można dolewać więcej płynu). Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką do konsystencji zasmażki. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować beszamelem, a następnie układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki, sos mięsny, beszamel i ser (u mnie 3 warstwy). Zapiekać całość ok. 15 minut w 180 stopniach, do rozpuszczenia się sera.
Kilka dni temu, dzięki uprzejmości właścicieli pasieki ,,Ambrozja", otrzymałam do testowania dwa słoiczki pysznego miodu wielokwiatowego i spadziowego.
Od producenta:
Pasieka ,,Ambrozja" jest małą, rodzinną pasieką o bardzo dużej tradycji. Na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów górskich Beskidu Żywieckiego pozyskujemy doskonałe miody pszczele: mniszkowy, spadziowy, lipowo-spadziowy, leśny oraz wielokwiatowy. Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od zasiewów rolniczych i ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy w drewnianych ulach, zgodnie z zasadami ekologii, a zgodnie z zasadami zdrowego żywienia zachęcamy do degustacji i spożywania pszczelego miodu.
Miodki są naprawdę pyszne, oczywiście naturalne i bardzo zdrowe. Po więcej informacji i na słodkie zakupy zapraszam na stronę:
http://www.pasiekaambrozja.pl/
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/
Zachęcam też do skorzystania z moich przepisów wykorzystujących miód :)
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem.html