ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z dyni piżmowej

Kremowa zupa z dyni piżmowej

nazwa

Wykonanie

Wraz z nadejściem jesieni na większości blogów znajdziemy przepis na zupę dyniową - dziś dzielę się swoim przepisem na krem z dyni piżmowej. Najważniejsze w niej są dodatki, czyli feta, parmezan, pestki i chili. Dzięki nim zwykła zupa dyniowa nabiera charakteru, nie jest mdła, ale wyrazista i rozgrzewająca. Idealna również z grzankami. Smacznego:)
mała dynia piżmowa,
5-8 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ugotowane warzywa z bulionu: duża marchew, pietruszka, ćwierć małego selera
cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek pestek dyni (u mnie ekologiczne pestki ze sklepu Smaki Ziemi),
kilka grubych plastrów fety,
sól, pieprz, świeży tymianek, rozmaryn, chili (do smaku)
kilka łyżek startego parmezanu,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 18-30%
Dynię przekroić na pół, pozbawić pestek i piec w 190 stopniach ok. 45-60 minut (do miękkości). Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Upieczoną dynię obrać ze skóry. Wszystkie warzywa zmiksować z bulionem, wszystko podgrzać, doprawić do smaku i wlać śmietankę (uprzednio rozmieszaną z odrobiną zupy). Każdą porcję zupy posypać pokruszoną fetą,parmezanem, pestkami dyni i ewentualnie dodatkową porcją tymianku i chili. Podawać z grzankami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/10/kremowa-zupa-z-dyni-pizmowej.html