Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEStrogonowStrogonow
Polecam Państwu przepis na Strogonowa..Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.Boeuf StroganowSkładniki na około 4 porcje:60 dkg
polędwicy wołowej (ewentualnie
rostbefu)2 średnie
cebule20 dag
pieczarek4
ogórki kiszone średniej wielkości1/2 kostki
masła250 ml
bulionu wołowego (z kostki)pół szklanki
śmietany2-3 łyżki
musztardy (można zamienić na 2 łyżki
przecieru pomidorowego)łyżka
mąkiprzyprawy:
sól, świeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy w
mące.
Cebule obieramy i drobno kroimy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki,
ogórki kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy
cebulę, gdy się zeszkli przekładamy do rondla. Na tej samej patelni podsmażamy
pieczarki, gdy sok odparuje oprószamy je
solą i
pieprzem i smażymy, aż się zrumienią, przekładamy do rondla z
cebulą. Na patelni rozgrzewamy dość mocno
masło,
mięso smażymy porcjami na rumiano, po usmażeniu przekładamy do rondla. Składniki dobrze mieszamy, dodajemy
bulion i zagotowujemy. Dodajemy
musztardę i
ogórki i chwilę podgrzewamy potrawę. Jeśli użyliśmy
polędwicy do wykonania dania to nie trzeba dłużej gotować. Jeśli wykorzystaliśmy inny rodzaj
mięsa to potrawę trzeba dusić 15-30 minut. Pod koniec dodajemy
śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Potrawę można podawać z
ryżem,
ziemniakami, drobnym
makaronem lub świeżą bułeczką. Po nałożeniu na talerze danie dekorujemy
natką pietruszki.Westwing – Wszystko dla pięknego domu: www.westwing.plPowiązany przepis:
marchew w glazurze z
mioduzapiekanka z
ziemniaków i
kalafiora – wegetariańskaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy