ßßß Cookit - przepis na Strogonow

Strogonow

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
Strogonow
Strogonow
Polecam Państwu przepis na Strogonowa..Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.
Boeuf Stroganow
Składniki na około 4 porcje:
60 dkg polędwicy wołowej (ewentualnie rostbefu)
2 średnie cebule
20 dag pieczarek
4 ogórki kiszone średniej wielkości
1/2 kostki masła
250 ml bulionu wołowego (z kostki)
pół szklanki śmietany
2-3 łyżki musztardy (można zamienić na 2 łyżki przecieru pomidorowego)
łyżka mąki
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy w mące. Cebule obieramy i drobno kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, ogórki kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli przekładamy do rondla. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, gdy sok odparuje oprószamy je solą i pieprzem i smażymy, aż się zrumienią, przekładamy do rondla z cebulą. Na patelni rozgrzewamy dość mocno masło, mięso smażymy porcjami na rumiano, po usmażeniu przekładamy do rondla. Składniki dobrze mieszamy, dodajemy bulion i zagotowujemy. Dodajemy musztardę i ogórki i chwilę podgrzewamy potrawę. Jeśli użyliśmy polędwicy do wykonania dania to nie trzeba dłużej gotować. Jeśli wykorzystaliśmy inny rodzaj mięsa to potrawę trzeba dusić 15-30 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę można podawać z ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem lub świeżą bułeczką. Po nałożeniu na talerze danie dekorujemy natką pietruszki.
Westwing – Wszystko dla pięknego domu: www.westwing.pl
Powiązany przepis:
marchew w glazurze z miodu
zapiekanka z ziemniaków i kalafiora – wegetariańska
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/strogonow