ßßß Cookit - przepis na piernik

piernik

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
piernik
piernik
Produkty
Ciasto:
3 jajka
200g płynnego miodu
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
200g margaryny lub masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
1 łyżka kakao
bakalie ( 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Śliwki siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Odstawiamy na bok.
Resztę mąki wsypujemy do miskii mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawiamy na bok.
Oddzielamy żółtka od białek.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksujemy dodajemy stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką mieszamy śliwki.
Osobno ubijamy białka na sztywno i mieszamy delikatnie do masy.
Ciasto przekładamy formy keksowej o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawiamy w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wykonujemy polewę czekoladową tzn: Margarynę rozpuszczamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy i nie gotujemy..
Polewamy ciasto polewą czekoladową i dekorujemy posiekanymi śliwkami.
Powiązany przepis:
zupa z porów z grzankami i serem topionym
sałatka z makaronem i tuńczykiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/piernik