ßßß Cookit - przepis na lasagne z mięsa mielonego i pieczarkami

lasagne z mięsa mielonego i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
lasagne z mięsa mielonego i pieczarkami
Polecam lasagne ..u mnie w domu chetnie zjadane zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej..
Produkty:
paczkę makaronu lasagne bez wczesniejszego gotowania
1 kg mięsa mielonego/wołowo-wieprzowe/
2 cebule
3 ząbki czosku
30 dag pieczarek
30 dag sera żółtego
sok pomidorowy 1/2 l
papryka słodka i ostra
pieprz.bazylia oraz sól
olej + masło do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię dajemy mielone mięso smażymy na oleju z odrobiną masła..solimy pieprzymy ..dusimy delikatnie pod przykryciem około 30 minut..dodając odrobinę tłuszczu ale nie podlewamy..
Cebulę .czosnek kroimy w piórka oraz pieczarki w paski..Na rozgrzany tłuszcz dajmy cebulę którą smażymy na średnim ogniu do zeszklenia..dodajmy czosnek ,pieczarki ..przykrywamy ,dusimy około 10 minut..wlewamy sok pomidorowy ,papryki,pieprz bazylię oraz sól..dusimy razem pod przykryciem następne 10 minut..musimy osiognąć konsystencje sosu o smaku dosyć wyrazistym..u mnie w domu dosyć ostry z nutą ziół..
do naczynia żaro posmarowanego masłem wkładamy makaron na to 1/2 mięsa mielonego .oraz 1./2 przesmażonych pieczarek z cebulą..Przykrywamy makaronem dajemy plastry sera żółtego i ponownie pozostała częśc mięsa i pieczarek z cebulą..przykrywamy makaronem na to ser żółty..
Wszystko zalewamy 1/2 l sosu beszamelowego/przepis podany oddzielnie..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..
Można dodawać różnych ziół w zależności jakie kto preferuje..
Życzę miłego eksperymentowania..
Powiązany przepis:
kaczka nadziewana jabłkami – marynowana
racuchy z jabłkami polane syropem klonowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/lasagne-z-miesa-mielonego-i-pieczarkami