Wykonanie
Tarta z
gruszkami i karmelem to propozycja pysznego kruchego ciasta, wypełnionego kremowym nadzieniem i aromatycznymi
gruszkami, z dodatkiem
sosu karmelowego.
Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga kilku etapów: upieczenia ciasta kruchego, przyrządzenia nadzienia oraz
owoców, a także
sosu karmelowego. Całość dobrze ze sobą współgra
smakowo, a jeśli wykorzystacie miękkie, soczyste
gruszki, będzie także rozpływać się w ustach.Swoją tartę przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm . Jeśli skorzystacie z formy o takiej samej średnicy, możecie śmiało przygotować ciasto z proporcji podanych poniżej, jeśli z nieco większej - warto zwiększyć ilość
masła i
mąki na wartości podane w nawiasach. Ilość nadzienia jest natomiast przygotowana trochę na wyrost; w zależności od wielkości
gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia.

Składniki:CIASTO KRUCHE100g (120g)
mąki pszennej50g (60g)
masła40g
cukru pudru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiNADZIENIE350g
serka mascarpone50g
cukru (ja dałam domowy
cukier waniliowy)2 małe
jajka1 łyżka (10g)
mąki ziemniaczanej4
gruszki (około 400-500g przed obraniem)sok z 1/2
cytrynySOS KARMELOWY50g
cukru30ml
wody30ml
śmietanki 30%10g
masła
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę przesiać, dodać posiekane zimne
masło,
cukier puder,
żółtko i ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy (w niej należy wykleić
ciastem tylko połowę wysokości obręczy)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić

- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć
mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub
groch czy
fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
SOS KARMELOWY- do rondelka przełożyć
cukier, zalać go równomiernie
wodą, podgrzewać do momentu, aż
syrop zacznie się gotować, nie mieszaćzmniejszyć moc palnika, gotować aż cała
woda wyparuje, a
cukier przyjmie
bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak- zdjąć, dodać
masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać
śmietankę, cały czas mieszając- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje- gotowy
sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia- żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można go schłodzić, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na tartę, która będzie przechowywana w lodówce- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę
śmietanki
NADZIENIE- składniki na nadzienie powinny być w temperaturze pokojowej-
gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ale tak, by zachowały swój kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem-
gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną
wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2
cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu
owoców-
mascarpone,
jajka,
cukier oraz przesianą
mąkę ziemniaczaną krótko zmiksowaćTARTA Z
GRUSZKAMI- na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia- na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki
gruszek, przekrojem do
spodu, delikatnie, najlepiej małą łyżeczką, wlać resztę nadzienia, tak, by nie zakryło
gruszek i aby sięgało niemal równo z brzegiem ciasta kruchego

- może okazać się, że nadzienia będzie nieco za dużo ze względu na wielkość
gruszek lub wysokość brzegu ciasta- tartę delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35-40 minut lub do ścięcia się nadzienia tarty (można to sprawdzić, delikatnie dotykając wierzch patyczkiem)- tartę pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić przez całą noc w lodówce, osiągnie wtedy odpowiednią konsystencję- tartę przed podaniem polać z wierzchu
sosem karmelowym