Wykonanie
Ciasteczka bananowe z
pomarańczą to słodkie krążki przygotowane bez
jajek, za to z dodatkiem
banana, który doskonale "skleja" ciasto i nadaje mu charakterystyczny,
bananowy smak. Do
ciasteczek dodałam
skórkę pomarańczową, która wspaniale je aromatyzuje i jest też delikatnie wyczuwalna w smaku.Z poniższych składników przygotować można około 40 słodkich krążków . Jedno
ciasteczko zawiera 50-60 kcal.

Składniki:200g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej125g
cukru pudru115g
banana bez skórki (jedna średnia sztuka)75g
masła1 łyżka
soku z cytryny (do skropienia
banana)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
pomarańczy
Wykonanie:-
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia wymieszać razem-
banana skropić
sokiem z cytryny, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wymieszane składniki suche,
cukier puder, posiekane na małe kawałki zimne
masło, ekstrakt z
wanilii oraz
skórkę pomarańczową- składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno być dość luźne i lepkie, nie należy jednak dodawać zbyt dużo
mąki
- ciasto lekko podsypać
mąką, urywać małe kawałki, z nich formować kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie- piec w 170-180 stopniach przez około 13-15 minut-
ciasteczka po upieczeniu będą lekko miękkie w środku, nie należy ich jednak piec zbyt długo, bo stwardnieją (najlepiej upiec 1-2 testowe
ciasteczka i sprawdzić, ile czasu potrzebują w piekarniku)-
ciasteczka po ostygnięciu stają się twardsze, niż na ciepło, jednak przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują przez cały czas odpowiednią miękkość