Wykonanie
Szybkie ciasto dla miłośników
chałwy. Takich na prawdę miłośników-miłośników. Do ciasta wykorzystamy 200g
chałwy na małą keksóweczkę ;) Ale szczerze - polecam. Nawet ja, która za
chałwą aż tak nie przepadam, zjadłam kawałeczek - bo na prawdę malusim kawałeczkiem można się zasłodzić. Plusem ciasta jest to, że się go nie piecze i całość - od zrobienia budyniu do podania ciasta gościom - trwa ok 5h. Wiadomo, najlepiej gdyby ciasto przeleżało noc ale po min 3h w lodówce jest równie smaczne.
Składniki na keksówkę/naczynie żaroodporne (10x20 cm)*
budyń:- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka płaska
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka płaska
mąki pszennej- 1
jajko- 1 łyżka
cukru (ostrożnie, bo i bez
cukru ciasto jest słodkie)- 200g
chałwy- 75g miękkiego
masła* polewa:- 50g
gorzkiej czekolady- 50ml
mleka- 1 łyżka
cukru pudru- 1 łyżka
masła* dodatkowo:- 2-3 łyżki
konfitury z
czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej
konfitury)- opakowanie
herbatników maślanychBudyń:3/4
mleka zagotować, dodać połamaną
chałwę i dobrze ją rozpuścić. W pozostałym
mleku (1/4 szklani) wymieszać
mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz
jajko. Wlać na gotujące się
chałwowe mleko. Ciągle mieszając, zagotować jak
budyń. Wystudzić.Miękkie
masło zmiksować do białości z
cukrem. Stopniowo dodawać schłodzony
budyń. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Formę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno wyłożyć
herbatniki. Posmarować, cienko, 1 łyżką
konfitury. Na to wylać połowę masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę
herbatników. Posmarować 1 łyżka
konfitury i wylać pozostałą masę
chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę
herbatników i rozsmarować pozostałą
konfiturę.Polewa:
Mleko zagotować z
masłem i
cukrem pudrem. Gorącym zalać
czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić.Polać ciasto i wyrównać powierzchnię.Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc).Smacznego!
Serwetka by Druty Małgorzaty