ßßß Cookit - przepis na Sernik zebra z makiem

Sernik zebra z makiem

nazwa

Wykonanie

Sernik zebra zna chyba każdy, jednak sernik z zebrą z maku to moje wielkie odkrycie. Tą zebrę robi się inaczej niż pozostałe, ale szczerze polecam ponieważ sernik z makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się on 70 minut w 180 stopniach dodam że w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki: na ciasto
200g herbatników
100g masła na ser
1 kg zmielonego sera
200ml śmietany 12%
szklanka maku
150g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Masło roztopić, herbatniki pokruszyć na proszek. Ciepłe masło od razu wlać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie ubić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia sera.
Ser, śmietanę, cukier, budyń dokładnie zmiksować. Do dobrze wymieszanej masy dodawać po jednym żółtku i ciągle miksować. Z białek ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w ser. Przygotowany sernik podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki. Na herbatnikach do o koła rantu układać łyżką naprzemiennie kupki z sera i sera z makiem, w środek dać obojętnie jaką masę. Kupki z makiem przykrywać na przemiennie kupkami sera bez maku i na odwrót do momentu aż wykorzysta się obie masy.UWAGA! to nie jest ułożenie jak przy klasycznej zebrze, proszę wczytać się dokładnie w ułożenie żeby zebra wyszła.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2015/11/sernik-zebra-z-makiem-przepis.html