Wykonanie
Dziś kolejne ciasto bez pieczenia, które jest bardzo proste, pyszne a do tego bardzo efektownie się prezentuje. Polecam użyć
kakaowych herbatników, ponieważ świetnie pasują do
bananów ale jeżeli nie posiadacie takich to zwykłe maślane również świetnie się sprawdzą w tym deserze. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:masa2 budynie
waniliowe1 litr
mleka1 łyżka
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masładodatkowo
sok z cytrynypaczka
herbatników5
bananów2
galaretki brzoskwinioweWykonanie:Proszek budyniowy,
cukier,
mąkę ziemniaczaną przełożyć do mniejszego naczynia zalać częścią
mleka i dokładnie rozmieszać, resztę
mleka zagotować. Gdy
mleko będzie gorące wlać do niego zawartość mniejszego naczynia i ugotować tak jak zwykle gotuje się
budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Banany pokroić w plasterki i dokładnie wymieszać je z
sokiem z cytryny. Do miękkiego
masła dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając mikserem. 1/3 masy wyłożyć na rozłożone w formie
herbatniki na nią ułożyć krążki
bananów przykryć kolejną warstwą
herbatników masy i
bananów całość przykryć pozostałą trzecią warstwą masy oraz
bananów.
Galaretki rozpuścić w 750 ml
wody i je ostudzić. Gdy
galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta.Uwaga jeżeli robisz ciasto w blaszce na spód daj papier do pieczenia aby ciasto nie przeszło blaszanym smakiem.