ßßß Cookit - przepis na Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne ciasto bez pieczenia, które jest bardzo proste, pyszne a do tego bardzo efektownie się prezentuje. Polecam użyć kakaowych herbatników, ponieważ świetnie pasują do bananów ale jeżeli nie posiadacie takich to zwykłe maślane również świetnie się sprawdzą w tym deserze. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
masa
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
1 łyżka cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
dodatkowo
sok z cytryny
paczka herbatników
5 bananów
2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
Proszek budyniowy, cukier, mąkę ziemniaczaną przełożyć do mniejszego naczynia zalać częścią mleka i dokładnie rozmieszać, resztę mleka zagotować. Gdy mleko będzie gorące wlać do niego zawartość mniejszego naczynia i ugotować tak jak zwykle gotuje się budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Banany pokroić w plasterki i dokładnie wymieszać je z sokiem z cytryny. Do miękkiego masła dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając mikserem. 1/3 masy wyłożyć na rozłożone w formie herbatniki na nią ułożyć krążki bananów przykryć kolejną warstwą herbatników masy i bananów całość przykryć pozostałą trzecią warstwą masy oraz bananów. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i je ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Uwaga jeżeli robisz ciasto w blaszce na spód daj papier do pieczenia aby ciasto nie przeszło blaszanym smakiem.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2015/10/bananowiec-ciasto-bez-pieczenia-przepis.html