Wykonanie
Nie tak dawno trafiłam na te ciekawe i intrygujące
ciasteczka. Nie lubię
pieczarek, ale te... z
herbatką smakują bardzo dobrze (bez herbaty/kawy są - naszym zdaniem, zbyt piaskowe) ich wygląd dodatkowo wzbudza zainteresowanie- szczególnie dzieci! :)Przepis znaleziony tutaj .Potrzebujemy (20szt):- 150g miękkiego
masła,- 4 czubate łyżki
cukru pudru,- 1
jajko,- 2szkl
mąki ziemniaczanej,- 3 czubate łyżki
mąki pszennej,- 3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,-
kakao.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Wbić całe
jajko oraz dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Przesiać obie
mąki i
sodę, dodać
sok z cytryny - połączyć. Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową butelkę pozbawić zakrętki i osuszoną szyjkę zanurzyć w
kakao i wciskać kolejno w każdą kulkę ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180st., przez ok. 15 - 17min.