Wykonanie
Kto ma
dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik
dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia: 50-60 minut
Składniki :
Spod:180 g
herbatników czekoladowych100 g
masła20 g mielonych
orzechówMasa serowa :5 jaj170 g
trzcinowego cukru1 kg dwukrotnie zmielonego
twarogu250 g
mascarpone300 g puree z dyniopakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegołyżeczka skórki startej z
cytrynyPolewa:puszka gotowego kajmaku3 łyżki
mleka albo kremówkiSposób przygotowania:
Spod:
Herbatniki pokruszyć walkiem.Wymieszać z roztopionym
masłem i
orzechami.Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.Wstawić na 3 godziny do lodówki.Masa:
Zółtka z zmiksować z
cukrem.Dodać
twaróg,a następnie
mascarpone , puree z dyni (
dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością
wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt
waniliowy i
skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.Ubić
białka na sztywna piane i połączyć z masą
serowo-
dyniową.Wylewamy masę na schłodzony
spod czekoladowy.Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.Po upieczeniu polewamy
kajmakiem.Smacznego :)