ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy z polewa kajmakowa

Sernik dyniowy z polewa kajmakowa

nazwa

Wykonanie

Kto ma dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)
Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut
Składniki :
Spod:
180 g herbatników czekoladowych
100 g masła
20 g mielonych orzechów
Masa serowa :
5 jaj
170 g trzcinowego cukru
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
250 g mascarpone
300 g puree z dyni
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżeczka skórki startej z cytryny
Polewa:
puszka gotowego kajmaku
3 łyżki mleka albo kremówki
Sposób przygotowania:
Spod:
Herbatniki pokruszyć walkiem.
Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami.
Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.
Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Masa:
Zółtka z zmiksować z cukrem.
Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową.
Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy.
Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Po upieczeniu polewamy kajmakiem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/11/sernik-dyniowy-z-polewa-kajmakowa.html