ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto jablkowo-serowe

Kruche ciasto jablkowo-serowe

nazwa

Wykonanie

Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :)
Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C
Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut
Składniki:
120 g masla
150 g maki
250 g sera śmietankowego
8 lyzek cukru
50 g mielonych migdalow
2 jaja i zoltko
lyzeczka maki ziemniaczanej
4 jabłka antonówki
50 g platkow migdalow
lyzeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Maslo siekamy z maka i migdałami.
Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.
Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana.
Masę serowa wylewamy na kruchy spod.
Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serowa.
Posypujemy platkami migdalow.
Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/10/kruche-ciasto-jablkowo-serowe.html