Wykonanie
Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z
jabłkami i
białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej
kawki lub
herbaty :) Zapraszam na ciacho :)Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cmTemp. pieczenia : 180 C ; 170 CCzas pieczenia : 20 minut + 50 minut
Składniki:120 g
masla150 g
maki250 g
sera śmietankowego8 lyzek
cukru50 g mielonych migdalow2
jaja i
zoltkolyzeczka
maki ziemniaczanej4
jabłka antonówki50 g platkow migdalowlyzeczka
cynamonuSposób przygotowania:
Maslo siekamy z
maka i
migdałami.Dodajemy 2 lyzki
cukru i zotlko i zagniatamy ciasto.Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
Ser ucieramy z 3 lyzkami
cukru ,
jajkami i
maka ziemniaczana.Masę serowa wylewamy na kruchy
spod.
Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta
cukru i
cynamonem. Wykładamy na masę serowa.Posypujemy platkami migdalow.Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 CSmacznego :)