ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Szarlotka
składniki
ciasto
* 3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 krupczatki)
* 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 5 żółtek
nadzienie
* 1 i 1/2 kg jabłek
* 1/3 - 1/2 szklanki cukru
* 2 kisiele
* 5 białek
Sposób wykonania
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, wymieszać.
Dodać zimną Kasię lub masło pokrojone w kostkę, po siekać aby połączyło się z mąką, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Większą schować do lodówki na przynajmniej 30 min, mniejszą zamrozić.
Ciasto z lodówki rozwałkować lub wylepić nim dno formy (24/ 36 cm) posmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C i podpiec na delikatnie złoty kolor .
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z proszkiem kisielowym.
Białka ubić na lekko sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż do rozpuszczenia cukru. Pianę delikatnie połączyć z jabłkami i wyłożyć na podpieczony spód.
Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 200°C, ok. 1 godziny.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/11/szarlotka.html