Wykonanie
Zapiekanka z
ziemniaków z
brukselk ą i
serem brie to mój pomysł na gorącą kolację dla całej rodziny.
Bruksela to modny kierunek, a danie z
brukselek to hit jesieni! :) Dzięki dodatkowi
sera pleśniowego,
oliwy z oliwek i
suszonego oregano (z biologicznej uprawy), danie jest smaczne, zdrowe, lekko pikantne i aromatyczne ....
Składniki dla 4-5 os ób:1 kg
ziemniaków + 500 g
kapusty brukselki (po sezonie mrożona)150 g
pomidor ów koktajlowych, 100 g
sera ple śniowego
brie4 łyżki
oliwy z oliwek, s ól morska,
suszone oregano ekologicznePrzygotowanie:
Ziemniaki umyj, nie obieraj, (pozostaw w mundurkach), pokrój na grub ą kostkę.
Brukselkę umyj, odetnij końc ówki, przekrój na pó ł.
Ziemniaki i
brukselkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-14 min., warzywa mają pozostać lekko chrupkie.Podgotowane warzywa przeł ó ż do foremki do zapiekania, wymieszaj z poł ówkami
pomidorów koktajlowych,
oliw ą z
oliwek i
ziołami. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia rozł ó ż na wierzchu plasterki
sera brie. Zapiekanka z
ziemniak ów z
brukselk ą i
serem brie najlepiej smakuje gorąca prosto z pieca!