Wykonanie
Tarta z
malinami – To jeden z moich ulubionych przepisów. Teoretycznie
tarta z
malinami innymi
owocami najlepsza jest latem, kiedy świeże
owoce są łatwe dostępne, to poza sezonem śmiało możecie ją zrobić z
mrożonymi owocami. Nadadzą się też
owoce z kompotu. Jest też druga wersja tarty z
malinami, która nie wymaga dwukrotnego zapiekania (zobacz przepis na tartę
malinową z
bitą śmietaną i
czekoladą) Ale… do rzeczy.Składniki na ciasto:szklanka
mąki (150 g)3/4 kostki
masła (125 g)1 łyżka
wody2 czubate łyżki
cukru (30 g)Przepis na farsz:200 ml
śmietanki 36 % (niecała szklanka)120 g
białej czekolady1
jajkomaliny świeże lub mrożone (można też użyć innych
owoców:
jagód,
borówek)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy przesianą
mąkę (1 szklanka), dodajemy pokrojone na drobne części
masło (3/4 kostki) oraz
cukier (2 łyżki) i łyżkę
wody. Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco
wody, a jeżeli za mokre –
mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w zamrażalniku wykładamy je na formę do tarty – najlepiej porcelanową, a wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.Ciasto pieczemy przez ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor.
Czekoladę (120 g) roztapiamy w kąpieli
wodnej (do garnka z gotującą się
wodą wkładamy plastikową miseczkę, w której roztapiamy
czekoladę), a następnie wlewamy
śmietankę i delikatnie mieszamy aż do połączenia się obu składników. Po ostygnięciu masy wbijamy do niej
jajko, po czym jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.Na upieczone już ciasto wykładamy
owoce (jeżeli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć)Na
owoce i ciasto wylewamy naszą masę.Ciasto wkładamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C.Smacznego!PS.
Maliny możesz zastąpić innymi
owocami lub zrobić
owocową mieszankę. Np.
Maliny z
borówką amerykańską lub
jagodami.