ßßß
Świąteczne pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja. Jeśli chcemy mieć na zbliżające się święta smaczne pierniczki, to czas wziąć się za pieczenie. Z tego przepisu korzystamy od lat, a samymi pierniczkami zajadamy się od świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy :)Składniki:1 kg mąki1/2 kg miodu prawdziwego1/4 litra oleju4 jajka2 łyżki kakao2 łyżki masła2 łyżki sody oczyszczonej25 dag cukru* przyprawa do piernika – sprawdźmy na odwrocie przyprawy na jaką ilość mąki jest bo (są na 1/2 kg mąki i na 1 kg mąki)Sposób przygotowania:Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika wkładamy do garnka i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia.Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie z ciasta robimy kulę zafoliować i wstawiamy do lodówki na 1 dzień!!! Po całym dniu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy, lekko oprószoną mąką i wyciskać foremkami pierniki.Pieczemy w 180 stopniach, studzimy i lukrujemy, możemy je ozdobić na różne kolory i wzorki, aby nasze świąteczne pierniczki cieszyły, nie tylko podniebienie, ale i oko :)Lukier z surowych białek:białka z 2 dużych jaj2 łyżki soku z cytryny2 szklanki przesianego cukru pudruUbijamy w misce białka razem z sokiem z cytryny. Dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Ubijamy tak długo, aż lukier będzie gładki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go sokiem z cytryny.