ßßß Cookit - przepis na 75. Ciasto orzechowe bez mąki

75. Ciasto orzechowe bez mąki

nazwa

Wykonanie

Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę.
10 jaj
1 szklanka cukru
30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszki manny
3 łyżki bułki tartej
500 ml kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie dodawać pod jednym żółtku ciągle ubijając.
Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/03/ciasto-orzechowe-bez-maki.html