ßßß Cookit - przepis na Wołowina z imbirem i pędami bambusa

Wołowina z imbirem i pędami bambusa

nazwa

Wykonanie

Nie mam pojęcia ile ta potrawa ma wspólnego z kuchnią chińską, ale u nas w domu nazywamy ją " wołowiną po chińsku ". lub " wołowiną imbirową "
Jest to kolejny przepis z serii " proste jak konstrukcja młotka ", a przy tym szybki w przygotowaniu.
Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób
40 - 50 dag wołowiny
1/2 słoiczka pędów bambusa
1 małe chili
1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia)
1 cebula średniej wielkości
od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa lub olej do smażenia
Marynata
1/3 szklanki sosu sojowego
1-2 łyżki stołowe płynnego miodu
3 łyżki stołowe wody
3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki
pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku
Sprzęt
patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego
bardzo ostry nóż
Przygotowanie
Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1
Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny.
Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut.
Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki).
Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami)
Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/11/woowina-z-imbirem-i-pedami-bambusa.html