ßßß Cookit - przepis na Pasztet mięsny pieczony by Lulu

Pasztet mięsny pieczony by Lulu

nazwa

Wykonanie

Pieczony pasztet mięsny przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś z niczego :)
Tym razem do domowego pasztetu Lulu dodała mieszankę "Pasztet - typ wielkanocny", Zaskoczyło mnie to, bo dość często robię zakupy w sklepie Tradismak, a ten produkt, jakoś umknął mojej uwadze. Sama też przygotowuję wiele miksów przyprawowych, ale głównie bazujących na tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i Indii. Kuchnia polska jakoś nigdy nie była moją domeną, więc w tym wypadku wolę korzystać z gotowych dostępnych produktów.
Poniżej przepis na domowy pasztet wołowo-wieprzowy, który otrzymałam od Lulu.
Składniki
1,10 kg wołowiny (np pół na pół kark wołowy i szponder)
0,8 kg boczku lub podgardla
0,8 kg wątroby wieprzowej
3 duże cebule
3 średnie marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
4 jajka
2 suche bułki
kilkanaście plastrów surowego boczku do wyłożenia dna foremek.
przyprawy : 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 duża lub 2 małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki "Pasztet - typ wielkanocny", sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można też dodać ostrą paprykę.
foremki aluminiowe do pieczenia
Przygotowanie
Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin
Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa.
Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche bułki, a w pozostałej części parzymy wątrobę. Przy obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki.
Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy.
W moim wydaniu w pasztecie dominuje aromat gałki muszkatołowej i imbiru, ale dodatek mieszanki Pasztet - typ wielkanocny nadał mu nowy ciekawy smak.
Blaszki w których będziemy piec pasztet, smarujemy i obsypujemy tartą bułką. Na dno każdej blaszki układamy plastry boczku. Można je ułożyć fantazyjnie, np w krateczkę lub wypełnić całe dno.
Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Pasztet wykładamy z blaszek po wystudzeniu, najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Smacznego
Lulu
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/pieczony-pasztet-miesny-lulu.html