Wykonanie
Ciagle pada….chociaż w zasadzie dziś już nie…dziś dla odmiany dżdży i mamy iście angielską pogodę…pogodę „ pod psem i kotem”. Nawet psa nie wyrzuci za próg:) Zresztą moje psy i tak nie chcą wychodzić, muszę je nogą wypychać za drzwi i szybko zamykać, uważając, żeby nie przytrzasnąć ogona albo wpychającego się z powrotem nosa.Wszechogarniająca wilogoć jest nie do zniesienia, więc postanowiłam z nią walczyć…moim orężem stał się piekarnik:) Włączam elektryczną
broń i w całym mieszkaniu robi się cieplutko i przytulnie…w dodatku można połączyć przyjemne z pożytecznym, więc na
stole królują zapiekanki, lasagne, pizza i słodkie wypieki. Na razie wygrywam z wilgocią….ale nie wiem, co będzie za tydzień, kiedy przestanie padać…wówczas może się okazać, że to wilgoć wygra ze mną – gdy stanę na wagę,
będę płakać:)Dziś proponuję pworót do przeszłości – leguminę krakowską. Oryginalny przepis nie zawiera
bananów, za to są w nim
rodzynki… ale Tygrysiatko woli
banany.
kaszka krakowska- 30 dkg
śmietana kwaśna- 500 ml,
jaja- 1 sztbanany – 5 szt
cukier wanilinowy,
cukier kryzstał- 1/2 szklanki,mocny
alkohol, u mnie
likier pomaranczowy- 50 ml,
masło do smarowania formy,
bułka tarta- 1 łyżka.Polewa:
kakao ciemne- 3 łyżki (kopiaste),
masło- 75 g,
cukier- ½ szklanki,
woda- 4 łyżki.Przygotowanie:
Kaszkę krakowską przepłukać
wodą. Odcedzić na sicie. Trzy
banany zmiksować z
cukrem,
cukrem wanilinowym,
śmietaną i
jajkiem. Jeśli ktoś chce bardziej słodkie, może dodać więcje
cukru. Wymieszać
kaszkę z zmiksowaną
śmietaną. Dolać
alkohol. Wysmarować naczynie żaroodporne i posypać
bułka tartą. Pozostałe
banany obrać i pokroić w plasterki.Wlać połowę
kaszki i rozłożyć na niej pokrojone
banany. Zalać drugą częścią
kaszki.Wstawić do letniego piekarnika i piec najpier w temeperaturze 160 stopni- przez około godzinę… a
potem przez kolejne pól godziny w temeperaturze 190 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wysokości formy, w bardziej płaskiej formie może to potrwać krócej. Najlepiej sprawdzać od czasu do czsu patyczkiem czy legumina nie jest jeszcze płynna.W trakcie pieczenia przygotować polewę. Wlać na patelnię
wodę, dodać
masło,
potem cukier a na koniec dosypać
kakao. Smażyć kilka minut, aby
woda odparowała.Po wyjęciu z piekarnika leguminę studzić przez kilka minut a nastepnie wyjąć odwracając formę. Podawać na ciepło z dodatkiem płynnej polewy.