Wykonanie
O
chlebie na zakwasie już u mnie było . Ale.. co i raz ktoś mnie pyta o przepis na
chleb i niby podaję tamten, ale jednak są niuanse w stosunku do tego jak teraz robię i co o
chlebie uważam... ;) Nadal ten sam przepis, tylko mniej na jeden raz. A cały czas jest absolutnie przepyszny !
Składniki:1/2 szklanki zakwasu żytniego lub pszenno-żytniego4 szklanki
mąki pszennej4 szklanki
mąki żytniej4-5 szklanek
wody4 łyżeczki
soliDodatkowo :tłuszcz do wysmarowania formy
płatki owsiane /
siemie lniane /
ziarna słonecznika - do wysypania formygarść
ziaren słonecznika2 łyżki
siemienia lnianegogarść
żurawinygarść
płatków owsianychWykonanie:Do miski wsypać obie
mąki,
sól, wlać zakwas i ciepłą
wodę. Wszystko wymieszać dokładnie (ale wystarczy mieszać odpowiednio dużą i wygodną łyżką, nie trzeba wyrabiać ręcznie).Odłożyć 1/2 słoika ciasta jako zakwas na następny raz i odstawić do zakwaszenia.Do ciasta dodać dodatki (polecam dać chociaż jeden dodatek, ale ja najczęściej dodaję właśnie
słonecznik,
siemie lniane i
płatki owsiane).Blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać
płatkami owsianymi (lub siemieniem /
słonecznikiem).Ciasto przełożyć do blach i odstawić na 8-10 godzin do wyrośnięcia.Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 min w 200st.C, po czym posmarować z wierzchu
wodą i piec jeszcze 5-10 minut.Po upieczeniu
chleb wyjąć z formy i wystudzić.
Uwagi:Bardzo polecam dodatki do
chleba - jest ciekawszy i smaczniejszymozna też po wierzchu posypać
chleb np.
czarnuszką.można do
chleba - po odłożeniu zakwasu na następny raz - dodać
miór (2 łyżki na 0,5 kg
mąki)można dowolnie mieszać
mąki -
razowe i jasne. trzeba tylko sobie odpowienio lać więcej lub mniej
wody - podczas wyrabiania widać, czy
mleka brakuje czy nie.Ostatnio robię tak - zaczyniam
chleb wieczorem, wstawiam do piekarnika i nastawiam "skończ piec o 7 rano", piecz 60 min. Po tym czasie smaruję
chleb wodą, dopiekam te 10 minut i wyjmuję. I też działa, też dobrze wyrasta - co oznacza, ze wcale nie trzeba wstawiać
chleba do bardzo gorącego piekarnika.
Wydrukuj przepis