Wykonanie
Na instagramie ostatnio mnóstwo przepisów na wegańską wersję mac & cheese. Postanowiłam więc też wypróbować :-) Moja wersja jest bez tłuszczu. Sos w smaku przypomina
chipsy o smaku
serowym :-D
Składniki:2 duże
ziemniaki (275 g)275 g dyni
sól do smakuopcjonalnie: mały ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki, szczypta
pieprzu cayenne.1/2 szklanki
płatków drożdżowych (możecie na początek dodać mniej, spróbować, a
potem ewentualnie dodać więcej. Ja uwielbiam
płatki więc nie bałam się, że przesadzę :-D )Wykonanie:
Ziemniaki i
dynię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy mniej więcej połowę
wody, w której gotowały się warzywa (zostawiamy taką ilość, żeby warzywa były przykryte
wodą mniej więcej do połowy wysokości). Gdy warzywa trochę przestygną przelewamy zawartość garnka do blendera kielichowego, dodajemy
płatki (+ewentualnie
przyprawy) i miksujemy na gładką masę. Jeżeli jest taka potrzeba to solimy do smaku.Sos pasuje idealnie do
makaronu (na zdjęciu wyżej z
makaronem kukurydzianym)
Smacznego!