Wykonanie
Typowo letni tort, taki z
owocami,
galaretką i
bitą śmietaną. Ja wykorzystałam
brzoskwinie i
borówki, ale możemy również dodać
truskawki,
winogrona lub inne
owoce.
Składniki:
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
mąki pszennej0,25 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier,
żółtka oraz przesianą
mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
biszkopt przekrajamy na 3 blaty.Masa:1 l
śmietany4-5 łyżek
cukru pudru3
torebki śmietan-fix1
galaretka brzoskwiniowa1
galaretka cytrynowaowoce:
brzoskwinie,
borówkiŚmietanę ubijamy z
cukrem pudrem i
śmietan-fixem. Każdą
galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt nasączamy ponczem, układamy
borówki i zalewamy tężejącą
cytrynową galaretką. Na
galaretkę nakładamy część
bitej śmietany. Nakładamy drugi
biszkopt, nasączamy ponczem, układamy pokrojone
brzoskwinie i zalewamy tężejącą
galaretką brzoskwiniową. Na
galaretkę nakładamy ponownie część
bitej śmietany i ostatni naponczowany
biszkopt. Cały tort smarujemy
bitą śmietaną i ozdabiamy
owocami.Smacznego!