ßßß Cookit - przepis na Roladki chrzanowe

Roladki chrzanowe

nazwa

Wykonanie

Roladki chrzanowe to idealna propozycja zimnej płyty na przyjęcia np. urodzinowe. Prostota wykonania, oryginalność smaku i efekt wizualny na pewno zainteresują gości.
Składniki :
15-20 plastrów szynki konserwowej lub tostowej
1 słoik chrzanu ostrego
1,5 kostki serka topionego (bez dodatków)
0,5 kostki masła
1 słoik chrzanu łagodnego // dodatek
kilkanaście oliwek // dodatek
Przygotowanie :
Chrzan ostry wybieram ze słoiczka i możliwie mocno odciskam z soków. Odciśnięty wkładam do misy z serkiem topionym i miękkim masłem, wszystko dokładnie mieszam. Gotowa masa ma mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt miękka wkładam na chwilę do lodówki.
Z masy formuję w dłoniach wałeczki średnicy 12-15 mm i długości plastra szynki. Masę układam na plastrze i zawijam dobrze zaciskając. Jeśli z boków powstałych roladek mam braki masy to uzupełniam je używając łyżeczki.
Roladki podałem z zielonymi oliwkami i chrzanem łagodnym.
Ps.: Chrzany tarte firmy 'Smak' mają tą przewagę nad innymi że ostre nie są za ostre a łagodne nie są za łagodne - po prostu są idealne.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/11/roladki-chrzanowe.html