Wykonanie
Roladki
chrzanowe to idealna propozycja zimnej płyty na przyjęcia np. urodzinowe. Prostota wykonania, oryginalność smaku i efekt wizualny na pewno zainteresują gości.Składniki :15-20 plastrów
szynki konserwowej lub tostowej1 słoik
chrzanu ostrego1,5 kostki
serka topionego (bez dodatków)0,5 kostki
masła1 słoik
chrzanu łagodnego // dodatekkilkanaście
oliwek // dodatekPrzygotowanie :
Chrzan ostry wybieram ze słoiczka i możliwie mocno odciskam z
soków. Odciśnięty wkładam do misy z
serkiem topionym i miękkim
masłem, wszystko dokładnie mieszam. Gotowa masa ma
mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt miękka wkładam na chwilę do lodówki.Z masy formuję w dłoniach wałeczki średnicy 12-15 mm i długości plastra
szynki. Masę układam na plastrze i zawijam dobrze zaciskając. Jeśli z
boków powstałych roladek mam
braki masy to uzupełniam je używając łyżeczki.Roladki podałem z
zielonymi oliwkami i
chrzanem łagodnym.Ps.:
Chrzany tarte firmy 'Smak' mają tą przewagę nad innymi że ostre nie są za ostre a łagodne nie są za łagodne - po prostu są idealne.