Wykonanie
Moja propozycja jest dla tych,którzy lubią smak
chrzanu,ale niekoniecznie mają ochotę na wyciskającą łzy wersję:)
Chrzan,bardzo delikatny w smaku,nadaje się jako dodatek do
wędlin,
jajek na twardo,
mięs na zimno.Można przechowywać go w lodówce,w zakręconym słoiczku.Najlepszy byłby oczyszczony korzeń
chrzanu,starty na tarce,drobno,jak na
ćwikłę i sparzony.Ale jeśli mamy do dyspozycji tylko kupny w słoiczku,ja właśnie z takiego korzystam,to powinien to być
chrzan dobry gatunkowo tzn.taki,który ma jak najmniej dodatków w postaci
mleka w proszku itp. Chodzi o to,by przyrządzić krem z
ostrego chrzanu.
2-3 słoiczki wielkości,jak na
dżem,
ostrego chrzanu4 całe
jajka2 łyżki
masłasól i
cukier do smakuWszystkie składniki przekładam do garnka i mieszając,prażę ok.20 min.i mam gotowy do jedzenia
chrzan po wystudzeniu.Pozostałą część schłodzonego
chrzanu przekładam z powrotem do słoiczków,zakręcam i przechowuję w lodówce na później.Smacznego!!!