Wykonanie
Chyba każda mama wie ile kosztuje deserek w słoiczku dla dziecka! Przecież to jest jakaś PARANOJA!!:) Dziecko zjada w 8 sekund i w 8 sekund ucieka 5 zł z kieszeni. To nie chodzi o to , że żałuję, absolutnie. Ale można to zastąpić domowymi smakołykami. I tak właśnie robiłam ja. koszt 10 zł i chwilka gotowania a słoiczków wyszła cała masa. wystarczy później dodać
banana i już jest coś innego:) mus można używac do wypieku ciast:)
SKŁADNIKI:
jabłka 3 kg
gruszki 1 1/2 kgPRZYGOTOWANIE:Ważne żeby przed zakupem
jabłek spróbować czy są słodkie. do musu nie dodajemy
cukru.
jabłka i
gruszki obieramy ze skorki, usuwamy gniazda.
owoce kroimy w większą kostkę
gruszkę przekładamy do garnka , podlewamy
wodą ok 1/2 szklanki i dusimy 15 minut, dokładamy
jabłka i dusimy do miękkości.
gruszki są twardsze dlatego gotujemy je dłużej. wszystko razem blendujemy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok 10 minut. smacznego:)