Wykonanie
Oj,
chleba nie piekłam już dawno. Przepis jest bajecznie prosty i nie ma opcji żeby nie wyszedł. Skórka jest rewelacyjnie chrupiąca. Jeszcze ciepłe kromki posmarowałam
masłem , moim ulubionym Lurpark -nie jest to reklama :) Za każdym razem obiecuję sobie, że zrobię dużą foremkę, bo
chleb znika w kilka minut. Polecam.
SKŁADNIKI:
mąka chlebowa pszenno-żytnia 250 gciepła
woda 150 ml
drożdże świeże 10 g
ziarna słonecznika 3 łyżkiszczypta
soliPRZYGOTOWANIE:
Chleb nie wymaga przygotowywania zaczynu, dlatego przepis jest taki szybki :)
Mąkę przełożyć do miski, dodać
wodę,
drożdże,
ziarna słonecznika oraz odrobinę
soli. Zagnieść ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć czystą ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po ok godzinie, ciasto przełożyć do foremki w której będziemy piec
chleb i odstawić na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 190 stopni, wstawić
chleb i piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia . Smacznego:)