ßßß Cookit - przepis na Zupa z buraków ze „skwarkami” z bakłażana

Zupa z buraków ze „skwarkami” z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę przygotować bakłażana inaczej i ciągle chodziła mi po głowie zupa. Najpierw zrobiłam ją na bazie samego bakłażana, ale czegoś brakowało. Dopiero buraki jako baza wypadły świetnie, a bakłażan jednak najlepiej sprawdził się w formie interesującego dodatku.
Składniki (4 porcje)
5 średnich buraków
2 pory
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
0,5 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki płatków drożdżowych
sok z połowy cytryny
liście selera, natka pietruszki
pieprz, sól
„Skwarki”
2 małe bakłażany
sól
Marynata
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
pieprz, papryka słodka
Przygotowanie
Zupa
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pory umyć i pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i włożyć starte buraki, podsmażać chwilę mieszając i skropić sokiem z połowy cytryny. Po chwili dodać pokrojonego pora, czosnek, kilka gałązek selera i podlać odrobiną wody. Dusić podlewając wodą, aż warzywa zmiękną. Gdy buraki będą prawie rozgotowane, wlać 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać płatki drożdżowe, sól i pieprz oraz mleko kokosowe. W razie potrzeby można dodać więcej wody i zagotować. Podawać zupę posypaną natka pietruszki i „skwarkami”.
„Skwarki”
Bakłażana umyć, pokroić na cienkie plastry około 0,7 cm i obficie posolić. Zostawić na kilkanaście minut, po czym spłukać sól i pokroić plastry w drobną kostkę. Włożyć je do głębokiej miski. Pozostałe składniki marynaty wymieszać w słoiczku lub miseczce i wlać do pokrojonego bakłażana. Bardzo dobrze wymieszać, aby kosteczki pokryły się sosem. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu podpiekać kawałki bakłażana tak długo, aż zaczną przypominać skwarki. Wyłączyć płomień i posypać „skwarkami” zupę.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/zupa-z-burakow-ze-skwarkami-z-bakazana.html