Wykonanie
Miałam ochotę przygotować
bakłażana inaczej i ciągle chodziła mi po głowie zupa. Najpierw zrobiłam ją na bazie samego
bakłażana, ale czegoś brakowało. Dopiero
buraki jako baza wypadły świetnie, a
bakłażan jednak najlepiej sprawdził się w formie interesującego dodatku.

Składniki (4 porcje)5 średnich
buraków2
pory4 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju kokosowego0,5 szklanki
mleka kokosowego2 łyżki
płatków drożdżowychsok z połowy
cytrynyliście
selera,
natka pietruszkipieprz,
sól„Skwarki”2 małe
bakłażanysólMarynata3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego1 łyżka mielonego
czosnku1 łyżka
czosnku niedźwiedziego
pieprz,
papryka słodka

PrzygotowanieZupa
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pory umyć i pokroić w krążki,
czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać
olej kokosowy i włożyć starte
buraki, podsmażać chwilę mieszając i skropić
sokiem z połowy
cytryny. Po chwili dodać pokrojonego
pora,
czosnek, kilka gałązek
selera i podlać odrobiną
wody. Dusić podlewając
wodą, aż warzywa zmiękną. Gdy
buraki będą prawie rozgotowane, wlać 3 szklanki
wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać
płatki drożdżowe,
sól i
pieprz oraz
mleko kokosowe. W razie potrzeby można dodać więcej
wody i zagotować. Podawać zupę posypaną
natka pietruszki i „skwarkami”.„Skwarki”
Bakłażana umyć, pokroić na cienkie plastry około 0,7 cm i obficie posolić. Zostawić na kilkanaście minut, po czym spłukać
sól i pokroić plastry w drobną kostkę. Włożyć je do głębokiej miski. Pozostałe składniki marynaty wymieszać w słoiczku lub miseczce i wlać do pokrojonego
bakłażana. Bardzo dobrze wymieszać, aby kosteczki pokryły się sosem. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu podpiekać kawałki
bakłażana tak długo, aż zaczną przypominać skwarki. Wyłączyć płomień i posypać „skwarkami” zupę.