ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z orzechami bez mąki

Chlebek bananowy z orzechami bez mąki

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie niedzielny, leniwy poranek i zapach świeżo upieczonego chlebka bananowego w kuchni. W tygielku gorące kakao, a w głowie pomysły na wspaniałe spędzenie dnia. Z oddali słychać miejski gwar, ale nasz umysł jest spokojny i gotowy na relaks… Pijemy łyk kakao i zaczynamy marzyć o lepszym świecie, o przyszłości bez ograniczeń i o spełnieniu, którego każdy może dostąpić, jeśli tylko zrobi pierwszy krok. Miękki bananowy chlebek przenosi nas w beztroski świat dzieciństwa, kiedy odkrywanie i dziwienie się światu było codziennością. Z każdym kęsem przybliżam się do tej zapomnianej radości i wiem na pewno: chcę ją poczuć jeszcze raz!
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm)
3 szklanki świeżo zmielonych orzechów włoskich
5 dojrzałych bananów
3 jaja
3 łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu (niekoniecznie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać i zmiksować. Dodać jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/10/chlebek-bananowy-z-orzechami-bez-maki.html