Wykonanie
Typowe swojskie i jesienne danie. W dodatku naprawdę ekspresowe. Cała filozofia tkwi w pokrojeniu warzyw (jak tylko chcemy) i wrzuceniu ich na
bulion,
banalne prawda? :)Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje taka propozycja! :)

składniki:6-8 porcji500g-600g
ziemniaków2
pory2
cebule2
łodygi selera naciowego2
marchewkibulion (2-3 litry) lub dwie ekologiczne
kostki rosołowe + 2-3 litry
wody200 g
kiełbasy2 ząbki
czosnkuolej rzepakowydo smaku:
sól, 3 ziarna
ziela angielskiego, 5 ziaren
pieprzu, 2
liście laurowenatka pietruszkiCebulę,
czosnek,
pora,
marchewki i
selera kroimy w kostkę (albo jak nam wygodnie) i wrzucamy do garnka, gdzie grzeje się już
olej. Dusimy warzywa około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy
ziemniaki w kostkę i
kiełbasę na plasterki. Zalewamy
warzywa bulionem (lub
wodą i dodajemy
kostki rosołowe), dodajemy
ziemniaki,
kiełbasę i
przyprawy (oprócz
soli). Gotujemy zupę do miękkości
ziemniaków. Pod koniec gotowania, jeśli zajdzie taka konieczność dodajemy
sól.Właściwości odżywcze:porcja 345 gkalorie 340 kcal
białko 12 gtłuszcze 16 gwęglowodany 29 g


