Wykonanie
W piątek o Was nie zapominam i cykl dań jednogarnkowych kontynuuje! :) Miseczka pysznej, pikantnej i naprawdę konkretnej zupy rozeszła się u mnie jak ciepłe bułeczki. Mam nadzieję, że również Wam zasmakuje :) Smacznego!

składniki:400 g
kiełbasy z
piersi z kurczaka (np. Morliny)1,5 kg
ziemniaków100 g
szpinaku2
liście laurowełyżeczka
bazylii suszonejgarść świeżej
bazyliisól,
pieprzpół łyżeczki
chilliłyżeczka
papryki słodkiejwodapiramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)4 łyżki
śmietany 12%Kiełbasę i
ziemniaki kroimy w kostkę. Na
oleju smażymy
kiełbasę z dodatkiem
chilli przez około 5 minut. Następne dodajemy
ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy
wodę na wysokość około 5 cm od wszystkich składników i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy piramidkę smaku i wszystkie pozostałe
przyprawy. Zupę gotujemy, aż do momentu, gdy
ziemniaki będą miękkie.
Szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą, lekko siekamy i dodajemy do zupy. Teraz czas dodać
śmietanę. Jednak istnieje możliwość, że się zważy, więc aby temu zapobiec wlewamy 4 łyżki
śmietany do kubka i dodajemy łyżkę zupy i energicznie mieszamy, dodajemy jeszcze dwie łyżki do
śmietany i można wlać ją do zupy. Należy pamiętać, żeby cały czas mieszać zupę. Gotujemy jeszcze 4 minuty i można nakładać! :)

