Wykonanie
Przepis ten powstał tak szybko i w zasadzie nie spodziewałam się, że efekt aż tak mnie zachwyci! Oczywiście musiałam od razu podzielić się z
Wami przepisem, który jest tak banalnie prosty, że mam nadzieję wybaczycie mi brak zdjęć z etapów przygotowania. Uwielbiam takie gęste zupy, w których oprócz warzyw, znajduję się
mięso i rośliny strączkowe. Niektórzy pomyślą, że to tylko zupa i 'zupą, nie da się najeść'. Uwierzcie mi - MOŻNA! Zapraszam do gotowania :)

składniki:
cebula2 ząbki
czosnku0,5 l
bulionupuszka
ciecierzycypuszka
pomidorów pelati330 ml
soku pomidorowego lub
wody2
łodygi selera naciowego1 pieczona
pierś z kurczaka (pierś pieczona w piekarniku, zamarynowana w
soli,
pieprzu i
papryce słodkiej)2 łyżki
śmietanki kremówkiprzyprawy:
kurkuma,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz1 łyżka
oleju rzepakowegoW dużym garnku rozgrzewamy
olej rzepakowy i smażymy
cebulę pokrojoną w półksiężyce i rozdrobniony
czosnek. Następnie dodajemy
przyprawy: po łyżeczce
kurkumy,
oregano,
bazylii. Dodajemy również
ostrą paprykę (wg stopnia ostrości, który lubimy). Smażymy około minuty całość i dorzucamy
seler naciowy pokrojony w plasterki. Dodajemy
pomidory pelati i podlewamy
bulionem. Gotujemy około 10 minut. Następnie wrzucamy
ciecierzycę i
kurczaka pokrojonego w kostkę. Wlewamy
sok pomidorowy (jeśli zupa jest za kwaśna zamiast soku dodajemy
wody lub
bulionu). Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę. Dekorujemy świeżą
bazylią.
