Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni! Każdy na pewno zna smak popularnej smażonki, czy barszczu białego z
grzybami. Jednak
grzyby wspaniale smakują też w daniach jednogarnkowych z korzeniowymi warzywami jak
marchew i różnymi
kaszami. Mam nadzieję, że mój autorski przepis Wam się spodoba! Zaczął się październik, dlatego to idealny czas, aby wznowić przepisy na dania jednogarnkowe dla studentów! Jeśli macie pomysły na inne cykle - piszcie! :)
składniki:200 g
kaszy pęczakduża
marchewkaporcebula3 łyżki
oleju rzepakowego0,5 kg
prawdziwków (lub innych
grzybów)
tymianeknatka pietruszkiok. 0.7 l
bulion warzywnego lub z
kurczaka ( możecie też użyć
wody, jednak należy dodać 2
liście laurowe, 3-4 ziarenka
ziela angielskiego,
sól i
pieprz)
Grzyby starannie myjemy i kroimy na pół, a większe na ćwiartki.
Cebulę kroimy w półksiężyce i przysmażamy na
oleju. Następnie dodajemy
grzyby i smażymy około 10-15 minut ( w razie gdyby
grzyby zaczęły przywierać do garnka podlewamy je
wodą).
Marchewkę i
pora kroimy w plasterki i dorzucamy do
grzybów razem z posiekanym
tymianek i
pietruszką. Jeśli używamy
wody zamiast
bulionu należy w tym miejscu dodać wszystkie
przyprawy.
Kaszę płuczemy pod
wodą i również dodajemy do garnka. Całość zalewamy 2 wazowymi łyżkami
bulionu (lub
wody) i czekamy, aż
kasza wchłonie płyn. Czynność powtarzamy, aż
kasza będzie miękka. Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną
natką pietruszki!Smacznego!
Emotikon smile