ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy z awokado

Sos pomidorowy z awokado

nazwa

Wykonanie

Szybki do przygotowania sos pomidorowy z awokado do makaronu. Najlepszy sos jest ze świeżych pomidorów, ale takie krojone pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum. Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado w sosie, tworzy pyszne i zdrowe jedzonko.
Składniki:
3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skóry
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka bazylii
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki cukru
sól
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
tarty parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić. Można również robić pomidory ze skórą, ale wtedy po ugotowaniu należy przetrzeć je przez sitko. Oczywiście, gdy korzystamy z pomidorów w puszce ten punkt pominąć.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę (pestki od razu nie wyrzucać), zdjąć skórę i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do tak przygotowanego awokado włożyć pestkę, wtedy nie będzie ciemnieć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i zeszklić. Następnie dodać pomidory, cukier (aby pomidory nie straciły koloru) i smażyć pod przykryciem, aż się rozpadną. Dodać tymianek, kminek, bazylię, koncentrat pomidorowy i smażyć bez przykrycia redukując nadmiar płynu.
Dodać pokrojone awokado, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i chwilę gotować, do rozpuszczenia się soli.
Sos podawać z makaronem, najlepiej razowym lub z mąki semolina. Ewentualnie posypać odrobiną tartego parmezanu.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/10/sos-pomidorowy-z-awokado.html