Wykonanie
Szybki do przygotowania
sos pomidorowy z
awokado do
makaronu. Najlepszy
sos jest ze świeżych
pomidorów, ale takie krojone
pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum.
Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z
awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak
pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem
awokado w sosie, tworzy pyszne i zdrowe jedzonko.
Składniki:3 - 4 dojrzałe
pomidory lub puszka krojonych
pomidorów bez skóry1 dojrzałe
awokado2 ząbki
czosnku2 średnie
cebule1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka
bazyliiświeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki
cukrusól2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek lub
olejutarty
parmezan (opcjonalnie)Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić. Można również robić
pomidory ze skórą, ale wtedy po ugotowaniu należy przetrzeć je przez sitko. Oczywiście, gdy korzystamy z
pomidorów w puszce ten punkt pominąć.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić.Dojrzałe
awokado przekroić, wyjąć pestkę (pestki od razu nie wyrzucać), zdjąć skórę i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do tak przygotowanego
awokado włożyć pestkę, wtedy nie będzie ciemnieć.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek,
cebulę i zeszklić. Następnie dodać
pomidory,
cukier (aby
pomidory nie straciły koloru) i smażyć pod przykryciem, aż się rozpadną. Dodać
tymianek,
kminek,
bazylię,
koncentrat pomidorowy i smażyć bez przykrycia redukując nadmiar płynu.Dodać pokrojone
awokado, doprawić
pieprzem i
solą do smaku, wymieszać i chwilę gotować, do rozpuszczenia się
soli.Sos podawać z
makaronem, najlepiej
razowym lub z
mąki semolina. Ewentualnie posypać odrobiną tartego
parmezanu.