Wykonanie
1 cała
karkówka z kością ok 2kg1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli (1 łyżeczka na 1 kg
mięsa)1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
ostrej papryki (opcjonalnie)2 łyżki
smalcuzaklepka:1/2 szkl
wody2 łyżki
mąki pszennejKarkówkę nacinamy prostopadle do kości co 1 cm tworząc możliwie głębokie kieszenie.
Cebulę,
czosnek i
przyprawy miksujemy. Papką faszerujemy kieszenie. Smarujemy także wierzch. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. (Rewelacyjnie smakuje jak trzymamy ją w chłodzie od 24-48h). Następnie podsmażamy na złoty kolor część twardą- spód
karkówki z kością, następnie obracamy i podsmażamy górę. Nie martwić się , że przypieka się do brytfanny ( Najlepszy smak uzyskamy w emaliowanej brytfannie. Proszę mi wierzyć, że inny typ garnka
daje inny smak) to jest nasz cenny sos. Podpieczoną wyjmujemy na chwilę i wlewamy szklankę
wody, następnie mieszamy by w ten sposób oczyścić dno garnka (tak jakbyśmy go chcieli umyć z brudu),
woda będzie brązowieć i to właśnie nasz sos. Podczas podpiekania
mięsa należy dbać by garnek miał jak najwięcej brązowego osadu, ale również uważać by on nie czerniał, bo to znaczy że zaczyna palić się ( to każdy rozpozna- zapach spalenizny). Gdy mamy już sos, wkładamy do niego
karkówkę kością na spód. Całość zalewamy
wodą , tak by pokryła cała
karkówkę, i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok 1h-1,5h), w razie potrzeby dolewając
wody. Po tym czasie nadmiar
wody odparować tak by powstały sos nie był za słony ani za jałowy (opcjonalnie dosolić jeśli uznacie , że za mało słone), wyjąć
karkówkę a pozostały sos zaciągnąć zaklepką.Zaklepka: rozmieszać
mąkę w wodzie na gładką masę. Jeśli zostawimy kluski, to w sosie będą pływały nam kluski.Podczas dodawania zaklepki szybko mieszać sos, by nie zrobić klusek. Gotować jeszcze przez 3 minuty.Jeśli jednak wyjdą nam te kluski, sos potraktować blenderem- będzie gładki:)