Wykonanie
4l
wodysłoik
koncentratu pomidorowego (koniecznie domowej roboty)2
marchewki2 liście
pora1
korzeń pietruszki2 liście
selera1/2 szkl
ryżukawałek kości wieprzowej ( 25cm schabowej lub
żeberek)
sólWodę z kością i
solą gotować do miękkości pozostałego przy niej
mięsa, pamiętać o zbieraniu szumu. Dodać warzywa w całości. (Kość można obrać z
mięsa i ponownie wrzucić do zupy by została do końca gotowania,
mięso natomiast
mieć już rozdrobnione). Gdy warzywa będą półmiękkie, wsypujemy
ryż. Gotujemy do momentu ugotowania
ryżu. Na koniec dodajemy koncentrat. Gotujemy razem ok 5-10 minut. Teraz trzeba zupę pilnować by nie przypaliła się, a więc co jakiś czas trzeba przemieszać.Zupa jest bardzo smaczna na drugi dzień, gdy
ryż popęka a zupa nabierze naturalnej gęstości.Podobnie przyrządzamy zupę z
makaronem, koniecznie gruba forma :świdry, kokardki( no i mniej
soli). Byleby nie przesadzić bo na drugi dzień może okazać się, że mamy
makaron z
sosem pomidorowym.:))