ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka w sosie (prawie) barbecue

Skrzydełka w sosie (prawie) barbecue

Wykonanie

Wyszły pyszne, więc nie zwlekam tylko zapisuję…
Potrzebne nam będą:
skrzydełka kurczaka
dwie spore cebule
kilka ząbków czosnku
3 – 4 łyżki cukru (może być brązowy)
przecier pomidorowy – około dwóch łyżek
ocet winny – około dwóch łyżek
przyprawysól, papryka, chilli, odrobina oregano lub innych suszonych ziół
olej
Skrzydełka oczyszczamy z resztek piórek, odcinamy najcieńszą część z każdego skrzydełka (można użyć do zupy), tniemy na dwa kawałki – w miejscu stawu.
Przyprawiamy mieszanką oleju z solą i chilli, posypujemy ziołami, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 15 minut.
W małym garnuszku przygotowujemy syrop z cukru z odrobiną wody – musi mieć złoty kolor.
W tym czasie gdy syrop sobie „pyrkocze” – wykładamy skrzydełka na patelnię i smażymy. Gdy się podsmażą na złoty kolor, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusimy razem. Do skrzydełek dodajemy ocet winny, wlewamy gorący syrop. Mieszamy. Po 3 minutach dokładamy przecier pomidorowy, a po chwili – czosnek. Dusimy (podlewając ci kilka minut wodą) do miękkości, mnie to zajęło ponad godzinę. Sos musi mieć konsystencję płynnego miodu.
Smacznego!
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2014/05/skrzydelka-w-sosie-prawie-barbecue.html