ßßß
jajka ugotowane na twardo (na jedną porcję jedno jajko)1 kopiata łyżeczka potartego chrzanuok 150 ml. żurku (kiszona mąka żytnia z czosnkiem)100 g. wędzonego boczku.2 szt białej kiełbasy1 szt. średniej wielkości cebulaPrzyprawy: sól, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy.Wykonanie:Ugotować białą surową kiełbasę w 1 l wody. Wyjąć i odłożyć. Do wody wrzucić angielskie ziele, liść laurowy. Dołożyć kopiatą łyżeczkę potartego chrzanu. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Wlać kiszony żurek. Uważać by zupa nie była za kwaśna toteż ostrożnie dawkować wlewanie żurku.Na patelni stopić pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Kiedy będzie już się topił dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia się cebuli.Wlać do zupy. Chwilę wszystko razem gotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Na talerzu ułożyć przekrojone, ugotowane na twardo jajko. Zalać zupą.Uwaga.Jeśli zupa jest zbyt wodnista można zagęścić ją mąką żytnią. Rozmieszć np: łyżkę mąki żytniej w niewielkiej ilości wody i wlać do zupy. Gotować przez chwilę.Jeśli żurek wyszedł nam nieco za kwaśny proponuje wlać słodkiej śmietanki.