Wykonanie
Zupa selerowa jest smaczna i tania. Nie wymaga zdolności kulinarnych a jak wiadomo
seler to samo zdrowie.Jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od
pory roku i sposobu przechowywania może
mieć jej nawet do 150 mg w 100 g.
Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.Pomaga w odchudzaniu bo ma bardzo mało kalorii. W 10 dag bulwy
selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.

Składniki:
korzeń selera1
korzeń pietruszkiduży
ziemniak lub dwa średniej wielkości
ziemniakiWywar mięsny lub warzywny
Przyprawy:
sól,
pieprz, suszony
seler,
ziele angielskie,
liść laurowy,
lubczyk,
natka pietruszki.Wykonanie:Do
wywaru mięsnego dodać umyty, obrany, pokrojony
korzeń pietruszki,
cebulę i
ziemniak oraz 2/3
korzenia selera.Pozostałą część
selera zetrzeć na tarce i odstawić.Ugotować do miękkości warzyw.Zmiksować.Dorzucić pozostały
seler,
sól,
pieprz, suszony
seler,
ziele angielskie,
liść laurowy i
lubczyk.Gotować jeszcze kilka minut.Przed podaniem dołożyć do zupy kwaśną
śmietanę i posypać
natką pietruszki.Uwaga:Ja podałam z pogniecionymi
ziemniakami lecz to nie jest konieczne.Jeśli ktoś lubi może podać z ugotowanym
jajkiem na twardo.