Wykonanie
Cykorię możemy podawać na zimno w formie surówek jak i na ciepło. Jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie. Proponuję zapiekankę z
cykorią w roli głównej z warzywami pod beszamelem.Zapiekanka – każdy z nas wie, że to mieszanina różnych produktów (
makaronów,
mięsa, jarzyn,
serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem
sosów . Ja proponuję do zapiekanej cykrori dodać
sos beszamelowy.Składniki: (na dwie porcje)

2
cykorie2
marchewki1
korzeń pietruszkiok. 200 g.
korzeń selera1 liść
kapusty białej1
cebulka zielona1 /2
cebuli średniej wielkościok 200 g potartego
żółtego sera (może być
parmezan)
Przyprawy:
sól.Wykonanie:

Warzywa umyć i obrać. Pokroić i ugotować w niewielkiej ilości posolonej wodzie ok 5-10 minut.
Cykorię umyć. Przekroić na połowę. Wykroić rdzeń.Na dno foremki położyć liść
kapusty a na nim ułożyć
cykorię. Posypać posiekaną
cebulą. W głębieniu po wyciętym rdzeniu nałożyć ugotowane warzywa.

Polać całość
sosem beszamelowym.Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w temp.ok. 190-200 st. C. Po tym czasie wyjąć i posypać potartym
serem. Ponownie zapiec do lekkiego przyrumienienia się
sera.Ciekawostki:
Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej
magii. Rosnąca w ciemnościach, blada i krucha, wprawiała niejednego w strach. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się.Kolejną ciekawostką związaną z
cykorią jest fakt, że jest ona substytutem
kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem
kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy.