Wykonanie
Rosół jest bazą do ugotowania wielu zup. Mimo to w niedzielę najczęściej na obiad gotuję rosół. Najczęściej gotuję na drobiowych porcjach rosołowych ponieważ są tanie. Oczywiście zdecydowanie lepszy smak ma rosół z dodatkiem
mięsa wołowego.
Mięso wołowe jest znacznie droższe. Czasami gotuję większą ilość
bulionu i nadmiar zamrażam. Wykorzystuję go do gotowania innych zup.Składniki:1 porcja rosołowa300 g wołowego na rosół2-3 małe
marchewkikawałek
korzenia selera1
korzeń pietruszkimała
cebulaPrzyprawy:
sól,
lubczyk,
pieprz czarny, nać
pietruszki,Wykonanie:
Mięso umyć. Włożyć do garnka i zalać
wodą.
Cebule zrumienić na ogniu. (Nabić na patyczek do szaszłyków i przypiec na ogniu).Dodać umyte obrane ze skórki warzywa (
marchew,
seler,
pietruszka) oraz
cebulę.Gotować na małym ogniu. (Nie nakrywać pokrywką. Nie zbierać szumowin wierzchu).Pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku.
Rosół przelać przez sitko. Czysty rosół możemy podać z
makaronem,
ryżem,
ziemniakami, kluseczkami czy
kaszami posypany posiekaną zieloną
pietruszkąNigdy gdy gotuję rosół nie dodaję do niego
liścia laurowego. Chociaż widziałam TV, że Pani
Magda Gesler dodaje liść.