Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Zalicza się je do ryb tłustych, lecz nie są wcale kaloryczne. To ważna informacja dla osób na diecie odchudzającej w 100 g jest tylko 160 kcal. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.Porcja dla dwóch osóbSkładniki:20 dkg. śledziamatias2 ogórki kiszone1/2 puszki kukurydzy konserwowej1 cebulaok. 15 cm. średniej wielkości pora1/2 pęczka zielonej cebulki2 ugotowane na twardo jajka1 łyżka majonezu2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegoPrzyprawy: pieprz białyWykonanie:Śledzie pokroić na niewielkie paski.Jajka, ogórki kiszone, cebulę i por pokroić w kostkę. Połączyć z śledziami.Dodać połowę puszki kukurydzy konserwowej.Dokładnie wymieszać.Majonez ze śmietaną połączyć i dodać do pozostałych składników.Przyprawić pieprzem i odstawić sałatkę w chłodne miejsce aby miały czas połączyć się wszystkie smaki.